Teslas autopilot - inte helt säker

2015-10-22 10:23  

Filmer på Youtube visar att Teslas nya autopilot inte är helt att lita på. Företagets vd Elon Musk uppmanar föraren att alltid ha händerna på ratten.

Förra veckan släppte elbilstillverkaren Tesla ny programvara med flera själkörande funktioner. Men föraren måste vara beredd på att ta över ratten. Det visar några av de filmer som Tesla-ägare nu sprider på Youtube.

I slutet av filmen nedan gör till exempel bilen en oväntad gir och föraren måste snabbt ta tag i ratten och styra tillbaka bilen.

Teslas vd Elon Musk betonar att den automatiska styrningen är i beta-version och att föraren inte får släppa uppmärksamheten och alltid måste ha händerna på ratten.

Programuppdateringen gäller Tesla Model X samt senare modeller av Model S. Med hjälp av kamera, radar och sonar som finns inbyggda i bilarna kan bilen styra och byta fil på egen hand. Den har också sidokollisionsskydd och en funktion för automatisk parkering.

Autopiloten kommer även att släppas i Europa så snart den fått nödvändiga tillstånd. Elon Musk skriver på Twitter att han hoppas att de ska ske "inom de närmaste veckorna".

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/oIxNgts8y_E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Marie Alpman

Mer om: Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt