Fordon

Tesla visar upp kinesiska Gigafactory – ska vara igång i november

Tesla har släppt nya drönarfoton från bygget av Gigafactory 3 i Shanghai. Går allt enligt planerna kan tillverkningen dra igång innan årsskiftet.

Publicerad

Ett drygt halvår efter byggstart börjar Teslas anläggning i Kina ta form ordentligt. Under gårdagen släppte biltillverkaren nya drönarbilder på Gigafactory 3 i Shanghai.

Målsättningen är att delar av fabriken ska vara i drift redan i november. I den första etappen siktar Tesla på att tillverka uppemot 3 000 exemplar i veckan av storsäljaren Model 3. När verksamheten växlat upp till max ska den siffran öka rejält. Uppemot 500 000 bilar per år ska lämna bandet i Shanghai, vilket motsvarar ett snitt på drygt 9 600 bilar i veckan.

Förra veckan avslöjade den japanska nyhetsbyrån Nikkei att Tesla på sikt kommer att behöva betala stora summor i skatt till den kinesiska staten för fabriken. Notan från 2023 och framåt kommer att landa på 323 miljoner dollar per år, drygt 3 miljarder kronor med dagens växelkurs. Om Tesla inte kan eller vill betala måste fabriken enligt avtalet överlämnas till lokala myndigheter.

Av dokumenten som Nikkei tagit del av framgår också att Tesla har för avsikt att investera 2,04 miljarder dollar, nära 20 miljarder kronor, i anläggningen under de kommande fem åren. Delar av finansieringen är redan säkrad i form av ett lån på knappt fem miljarder dollar från fyra kinesiska storbanker.

En mer ingående bild av bygget i Shanghai hittar du i den drönarfilmade videon nedan.