Tesla vill bli världsetta på batterier

2013-11-07 09:21  
Elon Musk siktar på jättefabrik för Tesla-batterier. Foto: TT

Elbilstillverkaren Tesla vill bygga en gigantisk fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier till sina elbilar.

Teslachefen Elon Musk berättade i samband med redovisningen av det ekonomiska resultatet för tredje kvartalet, som för övrigt visade på en förlust på 38,5 miljoner dollar, att företaget undersöker möjligheten att bygga en ”gigantisk fabrik” för tillverkning av litiumjonbatterier.

Fabriken behöver få en kapacitet som motsvarar all världens samlade kapacitet i dag, inklusive batterier som går till elektroniksektorn. Den kapaciteten är nödvändig om Tesla ska kunna nå upp till målet 500000 elbilar om året.

Fabriken ska klara hela tillverkningskedjan från celltillverkning till färdiga batteripaket till bilarna.

Tillgången på litium är inget problem, påpekade Musk. Litium utgör en ytterst liten del av innehållet i ett batteri, däremot behövs mycket nickel, kobolt och aluminium. Den tänkta fabriken ska byggas som en ”grön fabrik, med stort inslag av solenergi och inga giftiga utsläpp”.

I förra veckan kom Tesla och Panasonic överens om leveranser av två miljarder battericeller från Panasonic under fyra år. Men den volymen räcker bara till en produktionsvolym på 40000 bilar om året. Tesla räknar med att tillverka 21500 bilar under 2013. Enligt Elon Musk skulle volymen kunna ökas om leveranserna av battericeller ökade. Till en Tesla modell S med det större batteripaketet behövs 7000 litiumjonceller.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt