Tesla varnar för en brist på de viktiga metallerna

2019-05-07 10:05  
Foto: Tesla

Tesla höll en sluten konferens med ett hundratal politiker, lagstiftare och toppar från gruvindustrin. Budskapet till dem var att metallerna inte kommer räcka till. 

USA fruktar att landets elbilstillverkare ska förlora kampen mot Kina om de viktiga råvarorna. Därför vill man skapa en inhemsk försörjningskedja för de elektrifierade fordonen – och det är inte bara myndigheterna som är oroade. Nu varnar Tesla för att de ser en kommande brist på de metaller som är avgörande för elbilstillverkningen. 

Sarah Maryssael är Teslas globala chef över försörjningen av batterimetaller. Reuters har rapporterat om att hon höll en sluten konferens med ett hundratal politiker, lagstiftare och toppar från gruvindustrin. Där varnade hon för det annalkande problemet.

Läs mer: Tesla har kört om Volkswagen i Norge

Enligt uppgiftslämnaren ska hon ha sagt till deltagarna att Elon Musk nu är inriktad på att trappa ned på användningen av kobolt, då brytningen i Kongo-Kinshasa är problematisk. Istället kommer Tesla rikta större fokus mot nickel. Problemet handlar också om koppar, litium och andra metaller som utgör nyckelkomponenter i batterierna.

Brytningen av koppar har inte hängt med i utvecklingen – därför är branschen eftersatt i form av investeringar. Nu kämpar de för att komma ikapp. För en elbil använder dubbelt så mycket koppar som en konventionell bil. Samtidigt är det flera andra teknikområden som har börjat glufsa i sig av metallen. Konsultbolaget BSRIA förutspår att smarta system för hemmet, som Amazons assistent Alexa, till år 2030 kommer förbruka cirka 1,5 miljoner ton koppar, mot 38.000 ton i dag.

John Edgren

Mer om: Tesla Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt