Tesla väljer Telia Sonera för uppkoppling

2013-11-13 14:08  

Elbilstillverkaren Tesla Motors kommer att använda Telia Sonera för att koppla upp bilar av modellen "S" i Sverige, Danmark, Finland, Estland och Lettland.

Samarbetet presenterades under en konferens om maskin till maskin kommunikation (M2M) som Telia Sonera arrangerade i dag onsdag i Stockholm.

Telia Sonera kommer att se till att ägaren av en ny Tesla Model S kommer att kunna kommunicera med sin nya bil redan när den produceras i Kalifornien. Samma sak gäller under frakten till Europa.

– Bilens mjukvara kan uppdateras när som helst, säger Hans Dahlberg, chef för Telia Sonera Global M2M Services som slutit avtalet med Tesla.

Den amerikanska tillverkaren vill ligga i framkant när det gäller it i bilen. Model S är försedd med en 17 tums pekskärm. Den kan i sin tur anslutas till en smart mobil med Android eller IOS via Bluetooth.

Nyligen avslöjade Teslas grundare och vd Elon Musk att det så kallade infotainmentsystemet kommer att öppnas även för utomstående utvecklare i slutet av nästa år. Enligt Musk kommer det baseras på Android.

Tesla har redan ett samarbete med Google och navigeringssystemet är Google Maps säger Landon Mossburg, chef för "conectivity" på Teslas huvudkontor i Kalifornien.

I en Tesla S, som visades upp i samband med att avtalet presenterades, demonstrerar han hur det går att zooma in och ut i en karta över Stockholm med fingrarna eller bläddra mellan webbradiokanaler.

– Till skillnad från de traditionella biltillverkarna så bygger Tesla bilen från grunden för att dra nytta av möjligheterna uppkoppling. Bilen kan förbättras under bilens livslängd, säger han.

Om det blir något problem kan ägaren ringa till ett servicecenter där någon i sin tur ringer upp bilen.

– I många fall kan vi också fixa felet genom att gå igenom loggarna och skicka ny mjukvara, säger Landon Mossburg.

Via pekskärmen talar bilen också om för föraren om något är fel och behöver åtgärdas.

– Om du skulle hamna i en olycka avgör bilen om du kan fortsätta att köra och meddelar då till exempel. "Kör åt sidan. Bilen stängs av om 60 sekunder."

Från pekskärmen går det också att sköta klimatsystemet, öppna och stänga fönster och taklucka.

– När du landar kan du sätta på värmen i bilen så den är varm när du ska köra från flygplatsen, säger Landon Mossberg.

Vad arbetar ni med just nu?

– Det är inget vi kommenterar, men säg så här: Om detta är vår första bil med uppkoppling, vad har vi då om fem år, säger Landon Mossburg

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt