Tesla tar patent på automatiska blinkers - för mänskliga förare

2018-08-31 13:17  
Elon Musk, vd för Tesla. Foto: TT

Trött på lata bilister som inte blinkar när de ska svänga? Tesla fixar biffen.

Systemet ska med hjälp av bilens kameror och sensorer kunna förutse när föraren vill svänga och då automatiskt blinka åt det håller. Det rapporterar nyhetssajten Electrec.

Intressant nog är tekniken alltså till för att hjälpa mänskliga förare som slarvar med sina blinkers, inte för att användas i autonomt läge.

Läs mer: Tesla introducerar pin-kod på sina bilar

I patentansökan beskriver Tesla systemet i tre steg. Först hämtar bilen in kameradata för att se om den är på väg att korsa en väglinje. Sedan tar den hänsyn till hur mycket föraren vrider på ratten. Till sist kollar den om det finns andra fordon i närheten som kan dra nytta av att blinkersarna slås på.

Det där med att använda blinkers borde väl sitta i sedan körskolan tycker man, och det finns redan i dag biltillverkare som ”påminner” föraren när det är dags att blinka. Men Tesla skulle kunna bli först med att hjälpa de allra lataste bilförarna genom att ta saken i egna händer.

Läs mer: Nya el-kombin med över 1000 hk ska knocka Tesla

Det är förstås osäkert när och om tekniken kan komma att tas i bruk. Flera amerikanska medier har utan framgång sökt Tesla för en kommentar.

Simon Campanello

Mer om: Tesla Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt