Tesla slipper miljökrångel

2014-09-05 11:38  

Elon Musk väljer att lägga sin nya gigantiska batterifabrik i ökenstaten Nevada. Stora subventioner och snabb miljöprövning lockade.

Nevadaguvernören Brian Sandoval var mycket nöjd när han på torsdagskvällen tillsammans med Teslachefen Elon Musk kunde meddela att världens största fabrik för att tillverka litiumjonbatterier ska byggas utanför staden Reno i delstaten.

Elon Musk har utlovat sysselsättning för 6500 personer när fabriken är i full drift. Delstaten dras med hög arbetslöshet, så jobben är välkomna.

I gengäld utlovas subventioner och skatterabatter under tjugo års tid till ett värde av 1,25 miljarder dollar. Dessutom talas det om en positiv miljöprövning som inte riskerar att försena byggstarten. För Musk har bråttom, fabriken måste redan 2017 börja spotta ur sig batterier till den kommande modellen "3", som förväntas bli en storsäljare.

Att dagens modell "S" bara når blygsamma volymer beror inte bara på högt pris, utan enligt Musk på bristande tillgång till batterier.

En fördel med förläggningen till Reno är närheten till USAs enda litiumgruva och att sammansättningsfabriken för Tesla i Fremont, Kalifornien, bara ligger fyra timmar bort.

Men kritik har redan riktats mot hur staten Nevada ska använda sina skattepengar. Den fattiga staten, som inte längre kan räkna med skatteinflöden från spelverksamheten i Las Vegas, har ett lågt skatteunderlag. Chefen för konservativa Nevada Policy Research Institute, Geoffrey Lawrence säger till USA Today: "Varför är politiker så benägna att ge pengar från fattiga låginkomsttagare till en miljardär, som bygger bilar för miljonärer?"

Demokraten Bob Fulkerson undrar: "Varför är det så lätt att få fram 500 miljoner dollar till ett företag, när det är omöjligt att få bättre skolutbildning?"

Andra varnande röster som hörs i amerikansk press är prognosföretaget Lux Research, som räknar med att jättefabriken redan 2020 dras med 50 procent överkapacitet. Elon Musk kalkylerar då med en produktion av en halv miljon batteripaket, men Lux Research förutspår att Tesla modell "3" endast säljer i 240000 exemplar. Slår prognosen in blir det inga 6500 nya arbetstillfällen.

Skulle kritiken mot förmodan leda till att Nevadapolitikerna i delstatsparlamentet säger nej så har Elon Musk redan garderat sig med planerna på ännu en fabrik, med placering i Texas.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt