Tesla slår Europas fordonsjättar

2018-02-20 13:06  
Teslas suv, Model X, säljer bra i Europa. Så bra att Tesla sålde bättre i Europa förra året än motsvarande premiummodeller från andra bilmärken. Till vänster: Teslas grundare Elon Musk. Foto: Kristoffer Tripplaar / Alamy, TT / AP Photo / Marcio Jose Sanchez

Teslas Model S sålde bättre i Europa förra året än motsvarande premiummodeller från Mercedes, BMW och Audi.

I USA har Teslas sedan sålt bättre än konkurrenterna i flera år men 2017 tog amerikanerna även den europeiska förstaplatsen i det lyxigare segmentet.

– Det här är en varningsklocka för de traditionella biltillverkarna som till exempel Mercedes. Det visar att en mindre men smartare tillverkare som Tesla kan spöa européerna på deras hemmaplan, säger Jato Dynamics analytiker Felipe Munoz till Autonews.

Även Teslas suv, Model X, säljer bra i Europa. Försäljningssiffrorna var ungefär de samma som Porsche Cayenne och större än BMW X6, enligt Jato.

Läs mer: Biljättens chef: ”Vi är de enda som tjänar pengar på elbilar”

Problemet för de europeiska tillverkarna är att det tar för lång tid att få fram konkurrenskraftiga elbilar, anser Munoz. Under den internationella bilmässan i Genève om ett par veckor är det i första hand, precis som tidigare år, prototyper som kommer att visas upp. Kunderna får vänta till 2019-2020 innan de får ett bredare urval av elbilar att välja bland.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt