Tesla säkrar el till 80000 bilar

2011-10-12 09:39  
Tesla Modell S Foto: Tesla Motors

Elbilstillverkaren Tesla och batteritillverkaren Panasonic har skrivit avtal som säkrar leveransen av batterier till 80000 bilar.

Tesla Motors, med säte i Kalifornien, har redan beställningar på 6000 bilar av modellen "S", en fyradörrars eldriven bil.

Panasonic och Tesla inledde ett samarbete redan 2009. Året därpå investerade Panasonic närmare 200 miljoner kronor i Tesla för att främja intresset för eldrivna bilar.

Tesla och Panasonic har tillsammans utvecklat litiumjonbatterier med nickelbaserade katoder som ska vara särskilt lämpade för användning i elbilar.

Teslas grundare Elon Musk säger i ett pressmeddelande att han är mycket nöjd med att ha Panasonic som partner och att kunna använda det japanska företagets senaste teknik för att ge den kommande Modell S svårslagna prestanda.

Panasonic är leverantör av batterier till Toyotas hybridbilar. Tesla har samarbetsavtal med både Toyota och Daimler. Även Daimler har köpt in sig i Tesla.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt