Tesla pratar autopilot med Google

2013-05-14 11:13  

Tesla vill på sikt bygga in teknik som hjälper föraren, likt en autopilot, och vd Elon Musk sneglar på Googles robotbil.

Elon Musk säger i en intervju till nyhetsbyrån Bloomberg att ett logiskt steg att vidareutveckla elbilen Tesla är att bygga in någon form av förarassistans. Han uppger att han diskuterat från med Google, som testar tekniken med självkörande bilar sedan flera år tillbaka.

- Men jag gillar ordet "autopilot" bättre än "självkörande", säger Musk.

- Självkörande låter som att göra något du inte vill att det ska göra. Autopilot däremot är ett bra hjälpmedel i flygplan, det ska vi ha i bilarna, tycker Elon Musk.

Google självkörande bil är utrustad med ett laserbaserat radarsystem, Lidar. Det är alldeles för dyr teknik, anser Elon Musk, som tror att när Tesla ska utveckla en autopilot baseras tekniken på en optisk lösning med kameror.

Google använder hybridbilen Toyota Prius i sina tester med självkörande bilar. Toyota har också byggt en självkörande bil som använder såväl Lidar som optiska sensorer för navigeringen.

För en tid sedan uttryckte Daimlerchefen sig kritiskt till Googles självkörande bil som han liknade vid en månlandare. Även han vill att föraren ska behålla initiativet, men få assistans av navigeringsteknik.

Såväl Google, som Toyota och Daimler är alla delägare i Tesla.

Elon Musk säger till Bloomberg att utvecklingen av en autopilot ännu inte har högsta prioritet. Viktigare är att övertyga konsumenterna om elbilarnas fördelar. Målet är att kunna sälja en eldriven familjebil för ca 30000 dollar inom några år.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt