Tesla planerar två jättelika batterifabriker

2014-04-30 09:37  

Teslas vd Elon Musk nöjer sig inte med en jättefabrik för batteriproduktion till elbilar. Han vill bygga två.

Musk säger till nyhetsbyrån Bloomberg att han vill försäkra sig om att produktionen av billiga litiumjonbatterier verkligen kommer igång om tre år.

Därför vill han sprida riskerna till flera delstater och bygga två fabriker, så att åtminstone en av dem är klar för produktion inom den utsatta tiden.

Investeringen ligger i storleksordningen 5 miljarder dollar, ca 35 miljarder kronor. 6500 personer beräknas få sysselsättning.

Batterierna ska bli 30 procent billigare än de batterier Tesla från Panasonic i dag. Det är en nödvändighet säger Elon Musk för att kunna sälja den tredje generationens tesla till ett pris som är hälften av vad dagens Tesla S kostar. Den har i USA ett pris på ca 70000 dollar, alltså närmare en halv miljon kronor.

Den bilen ska lanseras efter den aviserade X-modellen, som blir en stadsjeep, som ska presenteras för marknaden 2015. När tredje generationens Tesla kommer ska den få ett pris som gör att den kan konkurrera med BMWs 3-serie.

Förutom att göra Tesla till den ledande tillverkaren av elbilar i världen vill Elon Musk använda litiumjonbatterierna från de nya fabrikerna som back-upp-batterier i de solcellsanläggningar som han vill sälja för montering på fastigheter. För det ändamålet driver han företaget Solar City Corp.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt