Tesla och Chevrolet i race om skattelättnader

2016-02-10 15:26  

Elbilstillverkaren Tesla har avslöjat priset på elbilen du faktiskt kanske har råd att köpa. Nästa månad öppnar företaget förhandsbokning på sin Model 3.

Elon Musks mål med Tesla har redan från början varit att ta fram en elbil som gemene man kan köpa. Priset på modellerna som lanserats hittills har varit för högt för att det på allvar ska ha kunnat pratas om en riktig folkvagn. Med början nästa månad ska Tesla nu ta emot förhandsbeställningar på sin Model 3. Enligt en artikel i Bloomberg Business har Tesla nu bekräftat att bilen ska kosta från 35 000 dollar innan de skatterabatter som finns på elbilar i USA. Rabatten varierar mellan olika delstater men Bloomberg Business uppskattar att det "verkliga priset" på bilen blir runt 25 000 dollar.

Det icke-rabatterade priset på 35 000 dollar är mindre än hälften av priset på företagets SUV, Model X, som kostar 80 000 dollar. Med ett pris på 35 000 dollar närmar sig elbilen snittpriset för en ny bil på den amerikanska marknaden som nu enligt Bloomberg ligger på 31 000 dollar. Lika viktigt är förmodligen att Tesla lägger sig under priset på Chevrolets elbil Chevy Bolt som enligt tidningen Techcrunch ska säljas för 37 000 dollar när den kommer på marknaden senare i år.

Det stora frågetecknet kring Tesla är när en Model 3 för 35 000 verkligen kommer att finnas tillgänglig på riktigt. Företaget är känt för att inte hålla sina tidsplaner och för att gärna inleda försäljningen av nya modellserier med lite dyrare varianter av modellen.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL