Tesla, Nissan och BMW vill samladda

2014-06-18 14:16  
Med standardladdare kan andra bilmärken än Tesla ladda vid snabbladdstationerna. Foto: Tesla

De tre ledande elbilstillverkarna Tesla, Nissan och BMW planerar att utveckla ett gemensamt laddsystem.

De tre tillverkarna av elbilar har 80 procent av marknaden. Ändå har elbilsförsäljningen svårt att ta fart. En av svårigheterna är de olika laddsystem som finns på marknaden, och som ger elbilsägare det som brukar beskrivas som räckviddsångest.

Tesla har redan börjat bygga ut ett eget nät av snabbladdstationer för det egna bilmärket. Men genom att bjuda in andra tillverkare kan kostnaden slås ut och fler stationer byggas, vilket i sin tur ger en laddinfrastruktur som kan få fler bilköpare att känna förtroende för elbilar.

Men förutom att komma överens om hur kontakt och kabel ska utformas måste systemet kunna anpassas för olika typer av batterier. Inom den grupp som kallas litiumjonbatterier finns ett flertal olika lösningar, och än fler är att vänta de närmaste åren.

Även om Elon Musk nu har beslutat att offentliggöra patenten bakom Teslas elbilsteknik, tillhör en hel del patent Panasonic, som tillverkar batterierna i Tesla. Det är samma typ av batterier som också finns i Mercedes eldrivna B-klass, medan Nissan och BMW använder sig av varsina olika batterityper.

Det kan bli långdragna diskussioner innan branschen enats om en gemensam standard för snabbladdning av elbilar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt