Tesla kör om Mercedes och Audi – närmar sig Volkswagen

2018-10-15 07:34  
Arkivbilden är från Teslas fabrik i Freemont utanför San Francisco år 2014. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Tesla säljer nu fler personbilar i USA än både Audi och Mercedes. Detta kvartal ser elbilstillverkaren ut att gå om även Volkswagen och BMW, rapporterar Forbes.

Analytikern Jean Baptiste Su skriver i Forbes att Tesla fick ut sammanlagt nästan 70.000 exemplar av sina Model S, X och 3 under årets tredje kvartal. Det kan jämföras med drygt 66.500 bilar från Mercedes-Benz och ungefär 59.500 från Audi.

BMW sålde mer än 71.500 bilar, men Su bedömer att även bayrarna får se sig omkörda under det innevarande kvartalet.

Läs mer: Volkswagens prischock ska knocka konkurrenterna

Förklaringen till den starka uppgången är Model 3, som kan kosta hälften så mycket som de större S och X, och därmed lockar nya kategorier köpare.

– När de bara producerade S och X var de en nischtillverkare, som inte riktigt utlöste hjärtsnörp hos bilbolagen, säger Jeremy Acevedo, analytiker på Edmunds.com, till USA Today.

– Men nu när Model 3 har fått upp produktionstempot käkar de upp en del av dessa bolags lunch.

Närmar sig VW

Model 3 lanserades förra året, men först de senaste månaderna har Tesla lyckats skala upp produktionen till 5.000 exemplar i veckan. Efterfrågan överstiger dock fortfarande tillgången, och när bilen börjar säljas utanför USA och Kanada nästa år hoppas vd Elon Musk att man kan bygga 10.000 i veckan.

Med en sådan tillväxttakt hotar Tesla åtminstone på hemmaplan även den störste tyske rivalen av dem alla, Volkswagen, som tredje kvartalet i år fick ut nästan 93.500 bilar i USA.

Läs mer: Tesla Model 3 är den säkraste bilen som någonsin testats

Ett osäkerhetsmoment är dock USA:s komplicerade federala miljöbilspremier. De innebär en skatterabatt à 7.500 dollar till varje kund, men börjar trappas ned när en biltillverkare uppnått 200.000 sålda exemplar. Att Tesla är först med att nå den gränsen ger Kalifornien-företaget en nackdel nästa år, när premien på Teslor blir mindre medan de miljömodeller som Audi, BMW med flera lanserar får full premie.

Aktien hickar till

Ett annat frågetecken är Teslas finanser. Efter en lång rad av förlustkvartal har Musk signalerat att företaget, tack vare intäktsflödet från Model 3, ska gå med vinst kvartal tre och fyra i år. Å andra sidan har han flera gånger fått aktiekursen att hicka till genom att understryka att poängen med bilföretaget inte är att göra pengar.

Läs mer: Tesla har till sist nått produktionsmålen för Model 3

"Tesla finns för att bidra till minskad risk för katastrofala klimatförändringar, något som påverkar alla arter på jorden", skrev han på Twitter i fredags.

Mer om: Tesla Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt