Tesla kör ifrån – nu värt mer än GM och Ford ihop

2020-01-09 07:32  
Tesla har nu ett marknadsvärde på Wall Street som är större än Ford och GM tillsammans. Foto: Ye lijuan - Imaginechina/Sipa USA

Nu har det hänt. För första gången har den amerikanska elbilstillverkaren Tesla ett börsvärde på Wall Street som överstiger de klassiska biltillverkarna General Motors (GM) och Ford tillsammans.

Under onsdagen steg Teslaaktien med 4,9 procent och företaget nådde marknadsvärdet 88 miljarder dollar, motsvarande 828 miljarder kronor.

Det är två miljarder dollar mer än det sammanlagda värdet för GM och Ford, som ligger på 49 respektive 37 miljarder.

Teslaaktien var vid stängning på USA-börsen värd 492,14 dollar, men kostade under dagen som mest 498,49 dollar. Så sent som i maj förra året låg värdet på under 200 dollar per aktie.

Läs mer: Sony överraskar alla med ny elbil

Marknaden imponerades i slutet av förra året bland annat av en rapport från Tesla om 367 500 levererade bilar under 2019, ett leveranslyft med 50 procent jämfört med året före. Leveransrapporten följde på en oväntat stark delårsrapport för tredje kvartalet.

Den takten är dock mycket liten i jämförelse med de traditionella biljättarna. GM och Ford levererade under 2019 var för sig två miljoner bilar enbart till den amerikanska marknaden.

Läs mer: Här är Mercedes galna framtidsbil Vison Avtr

Men GM:s aktie har i stort sett stått still under de senaste tolv månaderna, medan Fords har stigit med mer måttliga tio procent – bland annat beroende på att båda företagen har det kämpigt på den kinesiska marknaden.

Den här veckan började Tesla leverera sina första Model 3-bilar som tillverkats i fabriken i Shanghai, det knappt ett år efter att jättefabriken börjat byggas.

Mer om: Tesla GM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt