"Tesla kan vara en tulpanbubbla"

2013-10-15 11:29  

"Går jag för långt om jag antyder att Tesla är vår tids tulpanbubbla" frågar sig krönikören Dutch Mandel retoriskt i Automotive News.

Mandel börjar med att friska upp historien - om när fler och fler människor i 1600-talets Holland började spekulera i nymodigheten tulpanlökar så att priset sköt i höjden tills bubblan sprack 1637. Lökarna blev osäljbara och människor ruinerades, hela landet hamnade i recession. I den ekonomiska historien kallas det den första spekulationsbubblan.

Dutch Mandel ser likheter med elbilstillverkaren Tesla. Förväntningarna på bolaget har pressat upp aktiekursen till mer än 185 dollar, omkring 1300 kronor. Hela företaget värderas till 140 miljarder kronor. Och ändå har Tesla hittills sålt endast 20000 bilar, har endast en modell på programmet, kan omöjligt ha gjort någon vinst och har inte presenterat några kommande bilmodeller.

Bilen som finns i Telas utbud, Modell S, är en läcker skapelse, noterar Mandel. Men den skulle sannolikt sälja i större volymer om den kompletterades med förbränningsmotor. Och om företaget byggde ut service- och återförsäljarnätet. Samt gav tydligare besked om vad som händer när batteriet så småningom tappar i kapacitet, förutom att bilen ska tillbaka till Kalifornien för återvinning.

Jämför med stora biltillverkare som GM, Toyota och BMW som också lanserar eldrift, låt vara i hybridform, på bilmarknaden. De är stora koncerner med väl utbyggda servicenät, och som ekonomiskt orkar med de dyra elbilsexperimenten.

Mandel påpekar att han verkligen inte har något emot alternativ till fossilbränsledrivna bilar. Och han har inget emot den entusiastiske Elon Musk, som grundade Tesla.

- Men jag tycker om historia, och jag ser att historien upprepar sig, kommenterar Dutch Mandel, som råder ägare av Teslaaktier:

- Sälj medan de värderas högt!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt