Tesla faller efter Finansinspektionens kritik – Musk får böta

2019-02-26 14:52  
Foto: Adam Ihse / TT

Teslaaktien faller efter nyheten om att USA:s finansinspektion SEC anklagar vd Elon Musk för domstolstrots då han vägrat följa ett avtal som slöts förra året och publicerat potentiellt marknadspåverkande nyheter på Twitter.

Efter ett bråk om hur funderingar på en avnotering från börsen av bil- och batteribolaget hade offentliggjorts, gick Musk i september i fjol med på att inte på egen hand via Twitter släppa nyheter som är marknadspåverkande eller på annat sätt viktiga.

Men den 19 februari twittrade Musk att ”Tesla tillverkade 0 bilar 2011, men kommer att bygga ungefär 500 000 under 2019” – ett klart brott mot uppgörelsen, klagar SEC.

Några timmar senare rättade Teslachefen sig, och skrev att han menade årstakten i slutet av 2019. Produktionen för kalenderåret väntas bli 400.000, uppgav han.

Nu svarar han SEC att denna information redan var känd, i och med Teslas kvartalsredovisning i slutet av januari.

Läs mer: Musk i konflikt med finansinspektionen SEC

”SEC glömde läsa Teslas rapportutskrift, där det tydligt står 350 000 till 500 000”, twittrar han. ”Vad pinsamt”.

Teslaaktien var en av de mest handlade på den amerikanska börsen innan nyheten släpptes.

Förra hösten ledde Musks twittrande till att han tvingades avgå som styrelseordförande. Efter en uppgörelse med SEC fick han behålla vd-posten men dömdes till böter.

SEC:s anklagelser innebär att Musk åter är ute på juridiskt hal is och risken finns att uppgörelsen från förra året rivs upp, skriver Financial Times.

Teslaaktien faller 2,7 procent i förhandeln.

Mer om: Tesla Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt