Tesla erbjuder Boeing batterihjälp

2013-01-29 13:43  
Elon Musk

Elon Musk, vd för elbilstillverkaren Tesla, erbjuder Boeing hjälp med att lösa batteriproblemen i flygplanet Dreamliner.

I helgen skickade Musk sitt erbjudande till Boeing via Twitter. Elon Musk är även vd för rymdraketföretaget SpaceX.

Till nyhetsbyrån Reuters säger han att de batteripaket som används i SpaceX rymdfarkoster kanske kunde komma till användning i Boeing 787 Dreamliner.

- Dessa batterier utsätts för betydligt större påkänningar än batterier i trafikflygplan och måste kunna fungera på alla nivåer, från havsytan och upp i rymdens vakuum, påpekar Musk.

- Vi har aldrig råkat ut för brand i något av våra batterier, varken i bilen Tesla eller i SpaceX rymdfarkoster.

Boeing har inte velat kommentera erbjudandet.

Samtidigt rapporteras om hur Boeings konkurrent Airbus redan för ett år sedan vid en presentation av kommande passagerarplanet A350 talade om risken med litiumjonbatterier ombord på flygplan. Det gällde såväl passagerarnas medhavda prylar som mobiltelefoner och bärbara datorer, som reservströmsystem i själva flygplanet.

Airbus påpekade att brandsläckningsgasen Halon 1301 är effektiv för att släcka öppna lågor och bränder i litiumjonbatterier.

Det framgick dock inte av föredragningen om Airbus har valt ett aktivt brandsläckningssystem. Dreamliner saknar sådant, men inkapslingen ska klara en brand, varvid rökgaserna ska vädras ut.

Varken Airbus eller tillverkaren av batterierna i A350, Saft, har velat kommentera uppgifterna

Håkan Abrahamson

Mer om: Airbus Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt