Tesla dröjer med beslut om batterifabrik

2014-06-05 13:03  

Teslas vd Elon Musk väntar till slutet av året med att välja lokaliseringsort för den stora batterifabrik han planerar.

Vid Teslas bolagsstämma i veckan sa Elon Musk att företaget ska förbereda för batterifabriker i tre amerikanska delstater, och han valet för bygget av den första fabriken görs före årsskiftet.

Det är avancerade planer för fabriken meddelade Musk, som också bekräftade att man för dagliga förhandlingar med den nuvarande batterileverantören Panasonic om medverkan i projektet.

Anläggningen kommer att kosta 35 miljarder kronor att bygga och ska sysselsätta 6500 personer.

Enligt Elon Musk ska produktionen av litiumjonbatterier i den första anläggningen bli lika stor som världens samlade produktion av sådana batterier. Det är först när försörjningen av batterier är tryggad som Tesla kommer att lansera en elbil i en prisklass som gör den överkomlig för en större kundkrets än den som i dag köper Tesla modell S. Den har ett ingångspris på 350000 kronor i USA, i Sverige 630000 kronor.

Han har tidigare sagt att målet är att ha igång produktionen 2017.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tesla Motors

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt