Terrängbil som stals från försvarsmakten är hittad

2020-02-07 16:54  

De båda terrängbilar som stals från Försvarsmaktens förråd i Enköping har återfunnits. Den andra bilen hittades i Möklinta i Sala kommun.

”Det känns tryggt att fordonen nu kommit tillrätta. Polisens förundersökning fortsätter nu för att utvisa hur stölden gått till och förhoppningsvis hitta de som gjort detta”, säger Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare, enligt ett pressmeddelande.

Den andra bilen hittades strax före klockan 14, drygt fem och en halv mil från Enköping, ute i skogen norr om Möklinta i Sala kommun. Tekniker är på plats och genomför en undersökning för att säkra spår.

– Det har kommit in mängder av tips från privatpersoner och ett av dem som vi kollade upp visade sig stämma, säger Jonas Eronen.

Det var under onsdagseftermiddagen som Försvarsmakten upptäckte att några brutit sig in på skyddsobjektet i Enköping och stulit två terrängbilar. Fordonen är bepansrade, väger nästan sju ton och har använts i insatser i bland annat Mali för att transportera soldater. Polisen utfärdade rikslarm.

Ena fordonet hittades i Tillberga

Under torsdagen hittades en av bilarna på en gästparkering till ett äldreboende i Tillberga, strax norr om Västerås, också efter att allmänheten lagt märke till den.

– Det måste man säga, eftersom det kommit in så mycket uppgifter från privatpersoner, så vill man tacka för hjälpen, säger Eronen.

Än finns dock inget spår efter gärningspersonerna. Försvarsmakten är fortsatt beredda att lämna stöd till polisen om de så begär, säger Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare.

Läs mer: Deras unika flödesmotor ska revolutionera framtidens fordon

Inbrottet skedde någon gång mellan den 4 och 5 februari och tjuvarna har haft ett antal timmar på sig från att stölden genomfördes till att den upptäcktes. Polisen hoppas att de tekniska undersökningarna ska ge dem något att gå på.

– Med lite tur har de lämnat spår. Så fort vi sätter oss i en bil lämnar vi ju spår och har man inte någon rimlig förklaring om varför då har vi gärningsmännen, säger Eronen.

Han är liksom Försvarsmakten glad att fordonen inte är på vift längre.

– Det är lite speciella de här fordonen och det kunde varit illa om de hamnade i fel händer.

Händelsen rubriceras som grov stöld.

Niklas Svahn/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt