Telia: Snart en miljon uppkopplade bilar i Sverige

2014-05-20 14:04  

Telia har 4g-samarbete med VW och Toyota. Men det blir ännu fler i år, enligt Hans Dahlberg, på Telia Sonera. <br/>- Inom fyra år finns en miljon uppkopplade bilar i Sverige, spår han.

För två år sedan inledde Telia Sonera ett samarbete med Volkswagen för att sälja en bredbandstjänst i bilen. Med en 4g-router kopplas bilen upp till mobilnätet.

Flera enheter kan anslutas till routern och samtidigt surfa i hastigheter ”upp till” 20 Mbit i sekunden.

Telia har sedan dess liknande samarbete med Toyota och hyrbilsfirman Hertz.

Telia vill inte uppge hur många bilar man har uppkopplade i sitt nät i Sverige. Men än så länge är det sannolikt inga större volymer.

Hans Dahlberg, global chef för m2m-tjänster gissar att det totalt finns 10 000 personbilar uppkopplade hos de fyra svenska mobiloperatörerna i dag. Men han betonar att han inte vet.

Däremot är han övertygad om att antalet uppkopplade bilar kommer att öka snabbt.

- Inom fyra år har vi en miljon uppkopplade bilar i Sverige, spår Hans Dahlberg.

M2m står för det engelska begreppet machine-to-machine, alltså kommunikation mellan apparater.

Han refererar till undersökningen Connected Things, som uppskattar att marknaden för uppkopplingen av bilar i Norden väntas växa med 46 procent per år till 2017.

- Och på den resan vill förstås Telia Sonera vara med, säger Hans Dahlberg.

Han nämner också företagets egen marknadsundersökning av 1000 personer, där det visade sig att 44 procent av de som besvarat enkäten uppgett att man gärna skulle använda wifi i bilen.

I USA lanserar nu mobiloperatören AT&T hårt sina 4g-tjänster för bilar.

Chevrolet Malibu är den modell som först kommer att förses med en wifi/4g-enhet från butik. Men ytterligare ett 30-tal bilmodeller från tillverkarna Chevrolet, Buick, GMC och Cadilac kommer att lanseras med 4g före årets slut.

Tekniken har funnits länge, men det är först nu som uppkopplingen av bilarna väntas ta fart.

- Hårdvaran har blivit billigare, standarden är färdig, kommunikationen i mobilnäten är billigare och vi har byggt ut näten, säger Hans Dahlberg.

Mer om: Telia Sonera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt