Telenor vill göra bilen smart

2017-01-31 10:24  
Telenor Connect består av en dosa som kopplas till bilens diagnosuttag. Dosan blir en datalänk mellan internet och fordonets styrenhet. Foto: Telenor

Nu hårdnar operatörernas kamp om bilägarna. Som ett svar på Telias Sense ska Telenor lansera Connect. Ett nordiskt pilotprojekt pågår just nu.

Både Sense och Telenor Connect består av en dosa man kopplar till bilens diagnosuttag. Dosan blir en datalänk mellan internet och fordonets styrenhet. Den är kompatibel med bensindrivna fordon från 2001 och dieselbilar från 2004. I många nya bilar monteras motsvarande teknik i samband med tillverkningen.

Via en app i sin telefon kan användaren få information om skicket på bilens hälsa. Andra standardfunktioner är resehistorik, positions- och åverkanslarm. När det är dags för besiktning eller däckbyte kommer en påminnelse. Några av de här funktionerna har många bilägare tillgång till redan i dag, via bilens egen instrumentbräda.

Skillnaden är att Sense och Connect låter externa företag komma åt fordonets data. Telia samarbetar redan med Bilia och Bilprovningen, med Folksam och bärgningsbolaget Viking på ingång. Telenor svarar med Easypark, Mekonomen, If och Circle K.

– Vi har dessutom valt att satsa på en öppen utvecklingsmiljö där våra partners kan samarbeta med oss, men också med varandra. Vi tänker oss en motsvarighet till App Store men med tjänster kopplat till bilen, säger Linda Asplund, innovationschef på Telenor Sverige.

Läs mer:

Läs mer: Telia kör i gång test av uppkopplade bilar

Asplund vill i det här skedet inte ge några indikationer på vad sådana samarbeten skulle kunna leda fram till. Men att både Telia och Telenor har varsitt försäkringsbolag i portföljen ger en ledtråd. Om försäkringsbolagen har tillgång till reell fordonsdata snarare än uppskattningar kan det leda till rabatterade pris.

Telenor lyfter gärna fram kundnyttan och ett förenklat bilägande. Men utvecklingen hänger också samman med att marginalerna på operatörernas kärnaffär – telefon- och mobilabonnemang – blir allt snävare. Fordonstjänster kan bli ytterligare ett intäktsben för både dem och deras partners.

Telia Sense finns redan ute på marknaden. Telenor vill inte uppge när Connect får premiär, eller vad den kommer att kosta.

Peter Ottsjö

Mer om: Telenor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt