Teknikföretagen: Bottenkänning!

2009-05-15 07:30  

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen ser slutet på nedgången i sin nya konjunkturprognos som fått rubriken "Fritt fall med bottenkänning".

- Vi ger en fortsatt dyster bild av sysselsättning och en dramatisk bedömning av produktionfallet i industrin – men vi har en förhoppning om att vi nu sett det mesta av nedgången, säger Teknikföretagens chefekonomAnders Rune i en filmad intervju på Teknikföretagens hemsida.

Först ut att vända blir konsumentvaruindustrin.

- Personbilsindustrin i USA vänder nog redan i år. En annan bransch som vänder tidigt är ICT-företagen - telekom och elektronik, säger Anders Rune.

Men det är dystrare för den stora mängden svenska industriföretag, de som är investeringsorienterade.

- Investeringsbranscherna kommer sist i konjunktursvängningarna, både i nedgång och i uppgång, säger Anders Rune.

Hans prognos är att den genomsnittliga produktionsminskningen bland Teknikföretagens medlemsföretag blir 25 procent i år.

- Största produktionsfallet är för de tunga lastbilarna. Där blir minskningen 45 procent i år. Den svenska maskinindustrin minskar med 30 procent medan metallvarorna ligger på snittet, -25 procent.

Nedgången i antalet jobb går inte lika snabbt – ”bara” 12 procent, enligt Anders Rune. Teknikföretagens medlemmar sysselsätter drygt 300 000 personer och den prognostiserade nedgången motsvarar 40 000 jobb.

- Det ligger dessutom en besvärande stor stock varsel ute, som berör 50 000 personer, vilket gör att jobben kommer att minska även nästa år, säger Anders Rune.

Läs hela konjunkturprognosen här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt