Teflon håller planet isfritt

2012-11-19 13:52  

Genom att blanda ett teflonbaserat material i färgen som målas på flygplan ska risken för isbildning minska.

Risken för isbildning på känsliga delar av flygplan, exempelvis i vingens framkant, kan elimineras med en ny typ av målarfärg. Hirotaka Sakaue, forskare i flödesdynamik vid den japanska rymdflygorganisationen Jaxa har lett utvecklingen av detta enkla avisningshjälpmedel.

Den hydrofoba, vattenavvisande, färgen har en tillsats av mikroskopiskt stora partiklar av ptfe (polytetrafluoretylen), ett Teflonbaserat material. Partiklarna ger en sträv yta som hinner vattendroppar att fästa.

Forskarna har under utvecklingsarbetet testat partikalar i storleksordningen mellan 5 och 30 mikrometer för att utröna vid vilken storlek man får maximal hydrofob effekt.

Idag leds värme från motorerna ut i vingarna för att smälta is, eller så bryts den upp med hjälp av pneumatiska membran.

De japanska forskarnas vattenavvisande färg presenteras vid American Physical Societys möte om flödesdynamik i San Diego den här veckan.

Håkan Abrahamson

Mer om: Isfri Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt