Taxi-uppstickarens vapen: Samåkning

2014-09-02 12:53  
I Madrid utbröt nyligen vilda protester under en demonstration ordnad av taxichaufförer mot privata uppstickare på taximarknaden, främst Uber. Foto: TT

En ny app kopplar ihop privatpersoner som vill samåka i bil mot betalning. Bakom tjänsten står den amerikanska taxi-utmanaren Uber.

Uber, som grundandes 2009 i San Francisco, har utmanat taxibranschen med en app som gör det möjligt att boka en bil och betala för färden. Tjänsten finns enligt företaget numera i fler än 200 städer världen över, däribland Stockholm och Göteberg.

I dag lanserar Uber den nya tjänsten Uber Pop i Stockholm och Göteborg. Den vänder sig till privatpersoner som vill samåka med varandra mot betalning. Företaget ser det som ett miljövänligt sätt att resa och lutar sig mot statistik som visar att svenska bilar i genomsnitt bara transporterar 1,5 personer.

- Fler i varje bil på vägarna innebär minskade kostnader och mindre påverkan på miljön. Om varje bil används mer effektivt kan vi minska antalet bilar på våra vägar, säger Robin Reznik, vd på Uber i Sverige, i ett uttalande.

Den nya appen lokaliserar användarnas position med hjälp av telefonernas gps och kopplar samman bilister med passagerare som vill resa åt samma håll. Resan kostar ungefär hälften så mycket som en vanlig taxiresa, och 80 procent av beloppet går till bilföraren. Transaktionerna sköts via appen.

Alla förare intervjuas och går en utbildning innan de kan börja plocka upp samåkare. Förarna måste dessutom lämna utdrag från brottsregistret, vara över 21 år och ha haft körkort i minst tre år. Det ställs även krav på fordonet som ska vara försäkrat och inspekterat.

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt