Tar fart med åtta nya Alfor

2014-05-08 14:19  
Alfa Romeo 4C ska få åtta nya syskon. Foto: Alfa Romeo

Åtta nya modeller från Alfa Romeo och en injektion på 45 miljarder kronor ska återge märket sin forna glans.

Fiatchefen Sergio Marchionne har inte gett upp hoppet om att det tidigare prestigemärket Alfa Romeo ska kunna återta sin forna ställning som ett sportigt bilmärke.

Baserade på en ny plattform från Fiat Chrysler ska åtta nya modeller presenteras och öka försäljningen till 400000 bilar 2018. Förra året såldes 74000.

Plattformen kallas Giorgio och gör det möjligt att bygga bakhjulsdrivna alternativt fyrhjulsdrivna bilar.

Alfa Romeos vd Harald Westersäger till Automotive News att bilmärket hade tappat sitt "dna" redan innan Fiat tog över verksamheten 1987. Med den nya plattformen ska det bli ändring på den saken. De första modellerna ska vara klara för försäljning från slutet av 2015 och olika bilvarianter ska presenteras i omgångar fram till 2018.

Enligt källor till Automotive News kan det röra sig om ett par bilar i kompaktklassen, en medelstor sedan, en större modell, en mellanstor stadsjeep, crossover, och en större stadsjeep. Det tidigare aviserade samarbetet med Mazda om en liten roadster baserad på nya Mazda MX5 blir inte av. Den bilen kommer i stället som en Fiat.

Giorgio-plattformen utvecklas av 200 ingenjörer i närheten av systerföretaget Maseratis högkvarter i Modena. Plattformen ska även kunna användas för modeller från Chrysler och Dodge, volymerna från endast Alfa Romeo blir för små för en lönsam bilproduktion.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt