Tänk om lastbilarna tar slut

2013-12-13 11:41  
Ford F-150 Foto: Ford

Oroliga Fordhandlare i USA fruktar brist på lastbilen F-150 inför ett planerat produktionsstopp, och beställer därför 20 procent fler än vanligt.

I tider när branschen oroar sig för vikande bilförsäljning oroar sig amerikanska Fordhandlare för det motsatta - brist på lastbilar. Ford har nämligen aviserat ett produktionsuppehåll nästa år för att introducera en ny generation av den omåttligt populära lastbilsmodellen F-150.

Ford har lovat att tillverka 2014 års modell sida vid sida med den nya 2015 års modell. Men med ett produktionsstopp i lastbilsfabriken i Dearborn kan årsproduktionen för 2014 års modell komma att stanna vid 820000 fordon, en minskning med 9 procent jämfört med i år.

Därför lägger många Fordhandlare in om extrabeställningar på upp mot 20 procent för att vara på den säkra sidan.

Fords pickuppbilar i F-serien har under 37 år i rad varit de mest sålda lätta lastbilarna, och under 17 år de mest sålda över huvud taget i landet. De svarar också för en betydande del av vinsten i Fordkoncernen.

Den nya versionen av F-150 som kommer som 2015 års modell kommer att byggas med en större andel aluminium i stället för stål för att minska vikten och förbättra bränsleekonomin.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt