Tändstift för miljöbilar

2009-02-09 13:22  
SIZFR6A6D - tändstift för miljöbilar.

Japanska NGK har utvecklat ett tändstift som är anpassat för motorer som går på bensin och natur- och biogas.

Egentligen är stiftet speciellt utvecklat till Volkswagens senaste miljömotor TSI CNG som sitter i den nya Volkswagen Passat Variant TSI EcoFuel.

Men stiftet ska även fungera i andra bilar, förutsatt att de går på bensin, natur- eller biogas, skriver tidningen Verkstäderna.

Tändstiftet, som heter SIZFR6A6D, är tillverkat för att passa de extra tuffa förhållanden som en gasdriven motor innebär.

Förbränningstemperaturen är högre, vilket betyder ökad risk för ytskiktsförslitning och korrosion på stiftets metallytor.

Gas- och luftblandningen är dessutom svår att antända, och det kräver högre tändspänning. Tändspolen måste då arbeta hårdare, vilket för med sig att slitaget på elektroderna ökar.

Det nya stiftet har dubbla elektroder av ädelmetall. Den mittre elektroden har en spets av iridium. Elektroden för jord har ett inarbetat chip i platinan. Dessutom har stiftet en speciallegering som skyddar metallen från gasernas aggressiva förbränningsprocess.

Hans Dahlquist

Mer om: Energi Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt