Talande bilar hade lindrat masskrock

Masskrocken mellan personbilar och lasbilar vid Tranarpsbron utanför Klippan den 15 januari i år. Foto: Björn Lindgren / SCANPIX

Ny kommunikationteknik som ska stoppa masskrockar som den i Skåne förra veckan planeras att införas av bilindustrin och vägoperatörerna. Nyligen beslutade Europas bilindustri att ett elektroniskt kommunikationssystem nu är moget att införas på bred front från år 2015.

300 miljoner fordon i EU ska förses med ett nytt elektroniskt kommunikationssystem, Cits (Cooperative intelligent transport system). Information om exempelvis hastighet och position skickas mellan fordon, och vägoperatören sänder information om trafikläget, till exempel larmmeddelanden som stoppar masskrockar. Om två år kan de första kommunicerande bilarna säljas.

Vägoperatörerna har en viktig roll, de producerar och förmedlar trafikinformation till fordonen. Bilindustrin vill att vägoperatörerna ska bygga ut nya nätverk och börja erbjuda elektroniska tjänster från 2015.

Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör vid Trafikverket, säger att Cits höjer trafiksäkerheten om tekniken används på rätt sätt. Den hade till exempel kunnat varna förarna vid den stora seriekrocken i Skåne förra veckan.

– Många körde blint in i olycksområdet. Särskilt när det gäller masskrockar är det jätteviktigt att information sprids snabbt i närområdet, säger Claes Tingvall.

Bakom Cits står industrigruppen Car 2 Car Communication Consortium.

– Vi bedömer att ett bredare genombrott för Cits kommer inom tio år efter lanseringen 2015, säger Sören Hess som är projektledare.

Tyskland, Nederländerna och Österrike planerar att gå i spetsen för en storskalig utbyggnad av Cits. De diskuterar nu att införa systemet i en motorvägskorridor från Rotterdam, genom Tyskland till Wien.

Ett beslut i saken kan bli offentligt inom tre månader, säger en källa vid Tysklands transportministerium till Ny Teknik. Hur och när den nya tekniken ska införas är upp till varje EU-land.

Merkostnaden för att utrusta ett nytillverkat fordon med Cits beräknas bli under tusen kronor. Tekniken kommer sannolikt att installeras även i befintliga fordon, anger Hess.

Volvo Cars är redo att införa det 2015–2017.

– Vi bedömer att det är rätt att redan från början satsa på en massmarknad för Cits. Vårt mål är att nå noll skadade i bilolyckor i Sverige 2020, säger Jonas Ekmark på Volvo Cars.

Marie Alpman

Göte Andersson

Mer om: Trafikolycka Cits

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt