Tåget varnar för fel på järnvägen

2015-05-25 09:09  
Ett av Tågkompaniets Reginatåg. Tågen ska automatiskt rapportera fel som upptäcks utmed banan de trafikerar. Foto: Tågkompaniet.

Trafikverket ska tillsammans med flera järnvägsbolag låta tågen rapportera om de upptäcker fel på järnvägen.

Sedan tidigare finns detektorer i tågen som upptäcker fel på fordonen och rapporterar dessa till exempelvis det företag som svarar för underhållsarbetena.

I det nu inledda projektet ingår Svenska Tågkompaniet, Tåg i Bergslagen och underhållsbolaget Euromaint Rail samt Trafikverket.

22 Reginatåg har utrustats med Remote Vehicle Monitoring, RVM, som upptäcker fel på fordonen och rapporterar informationen automatiskt. Det systemet ska nu även användas för att upptäcka fel i infrastrukturen, som räler och kontaktledningar.

Redan i december fick samarbetet effekt. Då upptäckte Euromaint Rail att flera tåg hade registrerat problem med strömförsörjningen på en speciell sträcka norr om Motala. Felet var en skadad kontaktledning som riskerade att rivas ned av tågens strömavtagare.

Tack vare att tågen som passerade kände av felet och rapporterade det kunde Trafikverket åtgärda skadan innan den ledde till att ledningen fallit ner och orsakat trafikstopp.

Arbetet bedrivs som en öppen förbättringsklubb för aktörer och leverantörer i branschen, samt forskningsgruppen Swedish ICT och Luleå tekniska universitet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt