Tåget tar vindkraft på långresa

2013-12-17 13:13  
Vindkraftverk på godståg. Foto: Railcare

Lastat på järnvägsvagnar transporterades delar av ett vindkraftverk från Danmark till Långsele i norra Sverige på tåg.

Det var logistikföretaget Railcare Logistik som tillsammans med tillverkaren Siemens Wind Power testade möjligheten att transportera torndelar till ett vindkraftverk med destination Långsele från tillverkningsorten Nyborg i Danmark.

Railcare har gjort beräkningar som visar att det är möjligt att transportera upp till ett och ett halvt vindkraftverk på ett enda tågset. Jämfört med lastbilstransporter kan koldioxidutsläppen minskas med 90 procent.

För testtransporten tog Railcare fram adaptrar för att fästa lasten på vagnarna. Tillsammans med tillverkaren valde man vilka torndelar som skulle transporteras.

Nästa steg är att under våren 2014 även testa järnvägstransporter av turbinbladen. För transporter av turbinblad på järnväg finns stora vinster jämfört med vägtransporter på lastbil, som annars riskerar att störa övrig trafik.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt