Tågentusiaster jublar: Krokodilen till Sverige

2015-07-30 12:48  
"Krokodilen" gästar Sverige mellan den 5 och 17 september. Foto: Trafikverket

Krokodilen, loket som gått i de Schweiziska alperna, är för många känt som juvelen i Märklins modelltåg. Nu gästar den för första gången Sverige.

(Texten har uppdaterats)

Snart är det julafton för alla som tågentusiaster. I september kommer Krokodilen, förebilden för juvelen bland Märklintågen, för första gången till Sverige. Det meddelar Sveriges Järnvägsmuseum i ett pressmeddelande från Trafikverket.

Loket transporteras overksamt från Olten i Schweiz till Ängelholm i Sverige. Det innebär att det dras av andra lok, under resan som går via Tyskland och Polen. Går allt enligt planerna finns loket på plats i Ängelholm den 5 september. Där ska det visas upp samt förberedas för att köra utvalda delar av det svenska järnvägsnätet. Det går tack att Schweiz och Sverige har samma elsystem för järnvägen.

Möjligheter finns att köpa biljetter hela vägen, eller valda delar. Resrutten är upplagd på Sveriges Järnvägsmuseums sajt.

Under transporten från Ängelholm till Gävle ToR är Krokodilloket verksamt. På grund av gällande ATC-regler får loket gå först 200 km per dag. När loket inte går först, så går det bakom ATC-lok, eller i vissa fall sist.

Läs Svenska Järnvägsklubbens dagbok om reseplaneringen här

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Superstarkt godståg för sin tid

Lok av typen: Be 6/8

Smeknamn: Krokodilen

I drift: 1920 - 1982

Vikt: 126 ton

Effekt: ca 2700 kW

Maxhastighet: 75 km/h

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Godståg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt