T-banans fönster blir en transparent oled-skärm

2020-08-27 11:15  

LG Display är först i världen med att förvandla tunnelbanans fönster till en 55-tums transparent OLED-skärm.

Det finns ett växande sug efter transparenta skärmar. Prognosen från konsultbolaget Prescient & Strategic Intelligence är att marknaden kommer att växa med 46 procent varje år, och de räknar med att produkten 2024 omsätter 431 miljarder kronor globalt.

De transparenta skärmarna har en bredd av användningsområden – från att lösningar inom kollektivtrafiken till smarta hem. LG Display har tidigare presenterat en genomskinlig skärm som ska fungera som avdelare i flygplan. Nu har de installerat de första OLED-skärmarna i tunnelbanefönster.

Skärmarna finns i två kinesiska städer, Peking och Shenzhen. Med OLED (Organic Light Emitting Diod) är varje pixel sin egen ljuskälla, och dessa kan stängas av individuellt. I och med att skärmen inte är bakbelyst kan den erbjuda en maximal nivå av transparens.

Läs mer: Läckta bilder visar Samsungs kantlösa 8ktv

Fönsterskärmarna ligger på 55 tum. De visar information i realtid om tunnelbanelinjernas avgångstider och byten såväl som flygavgångar. De åkande kan dessutom se nyheter och information om vädret.

"Användningsområdena för transparenta skärmar kommer att bli mer diversifierade. LG Display siktar på att leverera produkter till en stor bredd av industrier, i linje med visionen om att vara den ledande leverantören av skärmlösningar", säger dr. Chang-ho Oh, chef för affärsområdet tv vid LG Display.

John Edgren

Mer om: LG Oled

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt