SVT Rapport: Saabaffären är klar

2010-01-25 11:54  

Holländska Spyker Cars köper Saab Automobile av GM. Affären är klar och kommer att presenteras under måndagen, uppger SVT Rapport.

Enligt SVT Rapport har Europeiska investeringsbanken EIB sagt ja till lånet på 400 miljoner euro och Riksgälden har gett klartecken till att lämna lånegaranti på beloppet.

Regeringen kommer att hålla ett extra regeringssammanträde klockan 14.30 idag, måndag, för att besluta om att gå i borgen för lånet.

GM i Detroit väntas under sena eftermiddagen bekräfta köpet.

Den nya ägaren Spyker Cars befinner sig i Stockholm och väntas presentera företagetsköpet under en presskonferens senare i dag, enligt SVT Rapport.


Inget är bekräftat
Men ännu, strax efter lunch på måndagen, har ingen från GM, Spyker eller regeringen bekräftat uppgifterna om att affären skulle vara klar.

Till nyhetssajten E24.se tillbakavisar Europeiska Investeringsbanken uppgifterna om att EIB har godkänt Spyker.

– Vi har inte fattat något beslut, säger Eva Srejber till E24.

De svenska lånegarantierna måste också godkännas av EU-kommissionen.

Ny investerare
En faktor som fört förhandlingarna framåt uppges vara att en ny finansiär stöder köpet, skriver SVT Rapport på sin nyhetssajt.

Det den holländske investeraren och entreprenören Marcel Boekhoorn som utökar sitt ägande i Spyker Cars. Tidigare ägde Marcel Boekhoorn 3,84 procent av aktierna.

GM sägs ha motsatt sig de tidigare ryska ägarintressena men kan acceptera Boekhoorn.

50-årige Boekhoorn uppges fungera som rådgivare åt Spykers vd Victor Muller. Boekhoorn ska vara god för cirka 11 miljarder kronor.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt