Sveriges första Thinkbilar finns i Gävle och Sandviken

2009-02-10 14:42  

Tjugo utvalda familjer i Gävle och Sandviken ska under två års tid vara testpiloter för Sveriges första stora elbilsprojekt "Shopping Circle". De första bilarna är nu på plats.

- Vi är först med den norska elbilen Think i Sverige tack vare ett bra jobb av folket på Gävle Energi. De fick Think typgodkänd i Sverige vid årsskiftet och har hittills lyckats få fem bilar individuellt godkända.

- Vi ska totalt ha 20 elbilar till vårtelbilsprojekt i Gävle och Sandviken, säger projektledaren för Shopping Circle, Lars-Åke Skjöld, till Ny Teknik.

400 familjer har anmält sig
Nyligen visade man upp bilarna och laddningsstolparna för publik på Valbo köpcenter mellan Gävle och Sandviken och öppnade slussen för ansökningar om att få vara med i projektet.

- Vi har nu fått in 400 ansökningar. Högskolan Gävle-Sandviken ska hjälpa oss att välja ut de 20 testfamiljer som ska köra bilarna i två år, säger Lars-Åke Skjöld.

De utvalda familjerna får hyra sina bilar för cirka 2 500 kronor i månaden under två år. Men bränslekostnaderna blir betydligt billigare - bara cirka 3 kronor milen.

"Samhället är inte byggt för elbilar"
- Det här är ett projekt som ska utvärdera användning och beteende. Vad är det för nya frågor som uppstår. Vilka nya tjänster behövs, till exempel info i mobilen om var det finns lediga laddstolpar.

- Dagens samhälle är ju inte byggt för elbilar så det är mycket som vi måste lära oss för att få en vettig infrastruktur med laddningsstationer och annat, säger Lars-Åke Skjöld.

Det ska finnas drygt tio laddningsstolpar på ICA Maxi i Gävle och Sandviken, vid Valbo köpcenter mellan Gävle och Sandviken och intill Ikea på samma plats.

Fler projekt följer
Shopping Circle-projektet är ett av tio elbilsprojekt i elbranschens organisation Power Circles satsning ”Vind i tankarna”.

- Vi blev först tack vare ansträngningen att få Thinkbilen typgodkänd i Sverige. Nu väntar vi på tio till under våren, sedan får vi se hur Think i Norge kan leverera, säger Lars-Åke Skjöld.

Av de fem Thinkbilar som Gävle Energi tagit in till Sverige – två gula, en röd, en blå och en svart – ska den röda köras ned till Kalmar så att man kan sparka igång projektet där.

Det var egentligen i Kalmar och på Öland som de första "Vind-i-tankarna-bilarna" skulle rulla, men Gävle-Sandviken hann före.

Det är sex intressenter i projektet Shopping Circle - Gävle Energi, Sandviken Energi AB, Midroc Electro AB, Samkraft Vind AB, Gävle Kommuns tekniska kontor och Teknikparken i Gävle.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Elbilar Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt