Sverige tar riskerna med Super-Jas

2012-08-28 15:07  
Ueli Maurer Foto: Scanpix

Schweiz försvarsminister: "Super-Jas kan bli dyrare för Sverige än för Schweiz".

Det är svenska skattebetalare som får ta risken om utvecklingskostnaderna för nya Super-Jas springer i väg.

Schweiz försvarsminister Ueli Maurer säger i dag i en intervju med tidningen La Tribune de Genève (på nätet) att Schweiz enligt det gemensamma avtalet kommer att betala delar av utvecklingskostnaderna. De ingår i det fasta pris som Schweiz får betala när man köper 22 Super-Jas av Sverige.

-Men med denna prisgaranti så kan det i realiteten bli så att kostnaden blir högre för svenskarna, säger Ueli Maurer i intervjun.

Han säger också att han inte bedömer att det finns några politiska osäkerheter kring den svenska beställningen av 40-60 plan.

-I Sverige har ordförande för viktigaste partierna haft vissa diskussioner. Signalen är klar. De kommer att stödja Gripen-projektet. Man har försäkrat mig om att det är en formalitet. Man kan räkna med 80 procent stöd i det svenska parlamentet.

Avtalet beskrivs vara helt i favör för schweizarna.

-Vi har åstadkommit en win-win-stiuation med svenska staten. Schweiz drar nytta av garantin från svenska staten, när det gäller fast pris, tekniskt kvalitet och leveransen. Det är nytt och mycket glädjande, säger Ueli Maurer också.

Är du beredd att försvara Gripen inför folket?

Ueli Maurer: jag är övertygad om att man kan vinna genom att presentera Gripen för folket. Vi är transparanta, alla element ligger synliga på bordet. Varje medborgare kan säga att man är för eller mot Gripen. Men det finns ingen orsak att vara mot.

Mer om: Saab Gripen Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt