Sverige satsar på intelligenta trafiktjänster

2013-06-20 15:59  

Sverige gör nu en nationell satsning för att utveckla kommunikationslösningar och tjänster för intelligenta transportsystem och tjänster, ITS.

AB Volvo, Ericsson, Volvo Car, Scania, Trafikverket, universitet och flera andra aktörer deltar i ett projekt med statliga Vinnova som medfinansiär

- Vi arbetar både långsiktigt och i närtid. Genom att gemensamt ta fram vad som behöver göras fram till 2030 kan vi redan nu testa tjänster som leder i rätt riktning, säger Stefan Myhrberg, Ericsson, som är projektledare.

Det handlar om nya elektroniska tjänster som ska ge förbättringar inom tre områden: Ökad trafiksäkerhet, trafikeffektivitet (mindre köer) och minskad miljöbelastning. På sikt kommer de flesta fordon att utrustas.

Projektet syftar till att ta fram en gemensam färdplan för hur uppkopplade och samverkande fordon kan förbättra det svenska transportsystemet och samtidigt utveckla produkter och tjänster för den globala marknaden.

Göte Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt