Sverige och Norge samarbetar om laddstolpar

2010-02-08 10:18  

Sverige och Norge ska gemensamt utreda var det är lämpligast att placera laddstolpar för elbilar, hur man ska hjälpa bilisterna att hitta dem och vilken teknik som är bäst för laddning och betalning.

- Jag vill se fler elbilar på våra vägar och det här är ett sätt att från svensk och norsk sida titta närmare på hur vi kan förenkla användandet av elbilar, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Regeringen har beslutat att Energimyndigheten, Energimarknadsinspektionen, Vägverket och Transportstyrelsen ska delta i ett projekt kring laddinfrastruktur tillsammans med Norges Vegdirektorat, Transnova och NVE.

Med laddinfrastruktur menas laddplatser, skyltar och annan vägvisning, parkeringsplatser med mera, som gör det enkelt att köra elbilar mellan Norge och Sverige.

- Projektet kan användas till utprovning av ny teknik, till exempel för snabbladdning, samt bidra till att ge svar på frågeställningar knutna till standarder, säkerhet, betalningssystem eller andra områden gruppen finner viktiga, skriver näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

Energimyndigheten ska vara sammankallande för arbetsgruppen.

- Vi har haft ett första möte, men några konkreta planer finns ännu inte, säger Anders Lewald, handläggare på Energimyndigheten.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt