Sverige och Finland planerar krigsfartyg

2014-05-06 10:08  

(Uppdaterad) Sverige och Finland ökar nu försvarssamarbetet. På sikt kan detta också leda till gemensam anskaffning av vapensystem, uppger ländernas försvarsministrar.

Sverige och Finland har enats kring ett fördjupat försvarssamarbete i fredstid, som i dag presenterades i Helsingfors. Det beskrivs av finska medier vara den största satsningen sedan 1809.

Det man enats om är en gemensam handlingsplan, indelad i nio konkreta områden, berättade försvarsminister Karin Enström och hennes finske kollega Carl Haglund på tisdagens presskonferens.

Bland annat ska ländernas försvarsmakter utveckla samarbetet när det gäller förbandsövningar och utbildningar inom marinen, flygvapnet och armén. Men det handlar också bland annat om att arbeta kring bättre sjö- och luftövervakning.

Inga stora gemensamma försvarsmaterielanskaffningar ingår i dagens handlingsplan. Men på lång sikt uppger ministrarna att det nya samarbetet tydligt bäddar för satsningar på gemensamma vapensystem.

Den finske försvarsministern Carl Haglund sa i dag att man redan diskuterat anskaffning kring ett nytt ”försvarsfartyg” någon gång på 2020-talet, och att gemensamma anskaffningar kan stärka bägge länders operativa försvarsförmågor och samtidigt ge synergieffekter ifråga om service och underhåll.

Och inte bara inom marinen utan även inom andra vapengrenar kan svensk-finska materielanskaffningar bli aktuella i framtiden, sa han.

Även Karin Enström sa i dag att samarbetet med Finland sannolikt framöver innebär gemensamma satsningar på materiel.

- Det kommer säkert bli ett utflöde av det här avtalet, beskrev hon.

En reporter på plats frågade Carl Haglund om samarbetet syftade till att Sverige skulle övertala Finland att köpa Jas 39 Gripen. Den finske försvarsministern sägs för en tid sedan ha uttalat sig negativt om Gripenplanets förmåga

- Jag har inget emot att köpa Jas om den klarar sig i konkurrensen, blev Carl Haglunds svar i dag.

Finska kriget 1809

1808 till 1809 utkämpade Sverige och Ryssland ett krig om Finland, som då var svenskt, och som slutade med att den finska riksdelen avträddes till Ryssland.

Källa: Wikipedia

 

Mer om: Försvaret

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt