Fordon

Sverige kan producera tio procent av världens förnybara flygbränsle

Studie om plaståtervinning med förgasningsteknik, dvs kemisk återvinning av plast. Med forskarna Henrik Thunman och Teresa Berdugo Vilches. Foto: Sören Håkanlind
Anläggningar som passar att konverteras finns i kraft- och fjärrvärmeverk, pappers- och massabruk, sågverk, oljeraffinaderier och petrokemiska fabriker. Foto: Sören Håkanlind

Rätt investeringar kan bana vägen för en radikal omställning – och ett stort antal förnybara produkter. Det menar forskare vid Chalmers. Potentialen är enorm, säger Henrik Thunman, professor i energiteknik vid universitetet.

Publicerad

Fossilberoende är en känslig knäckfråga för många branscher. Man måste ställa om sig till en hållbar produktion, men det måste samtidigt ske i en takt som inte äventyrar företaget. För tung industri som exempelvis oljeraffinaderier eller pappers- och massaindustri kan man inte slarva bort tid – eftersom investeringscyklerna är långa.

Men gör man det hela rätt så kan man undvika onödiga kostnader – bland annat genom att man inte behöver byta ut pannor eller anläggningar i förtid. Det har Chalmersforskare sett när de sammanfattat tio år av energiforskning. Och landvinningarna som skett är enorma.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här