Sverige kan bli först med klimatavgifter för flyg

2021-03-23 08:27  
Klimatstyrande avgifter kan införas på Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

Sverige kan bli första land att införa klimatrelaterade avgifter på flyg, rapporterar DN.

Regeringen föreslår en lagändring som ska göra det möjligt att införa klimatstyrande avgifter på flygplatserna Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter.

– Som första land i världen inför vi nu klimatrelaterade avgifter på starter och landningar så att flyget verkligen kan premiera de bolag som har minst klimatpåverkan. Det här kommer att kunna få stor påverkan för att göra flyget mindre klimatbelastande, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) till tidningen.

Läs mer: Så mycket minskade flygtrafiken i fjol

Avgifterna – som ska gälla både frakt- och passagerarflyg – ska vara olika och kan påverkas av hur stora utsläpp en viss flygplanstyp orsakar eller om det använder biobränsle. Desto mer klimatsmart, desto lägre avgift.

Det har enligt Miljödepartementet redan tidigare funnits miljöstyrande avgifter på de båda flygplatserna, men det har rört sådant som exempelvis buller.

Mer om: Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt