Sverige får Super-Jas efter Schweiz-affären

Om Schweiz genomför det planerade köpet av 22 stycken Jas 39 Gripen version E/F för 22 miljarder svenska kronor kommer Sverige att beställa 10 likadana plan. Det har regeringen lovat.

– Ja det är klart att om Schweiz lägger en beställning hos Saab på nästa generation Jas 39 Gripen så underlättar det ett svenskt beslut. Men det handlar om mycket pengar och det krävs nog ett riksdagsbeslut innan försvaret får klartecken, säger försvarsexperten Allan Widman i riksdagens försvarsutskott.

Riksdagens försvarsutskott sa så sent som i fredags på nytt ja till regeringens förslag att satsa på Super-Jas om något annat land väljer samma version av Jas 39 Gripen. Den kallas i svenska försvarets planering E/F efter den nuvarande versionen C/D.

Så här lyder formuleringen i regeringens budget:

”Uppgradering av JAS 39 Gripen: Regeringen föreslår att riksdagen godkänner att regeringen under 2012 får besluta om utveckling av AS 39 Gripen E/F och ombyggnad av upp till tio stycken JAS 39 Gripen C/D till JAS 39 E/F för det fall att Brasilien eller annan en nation väljer att gå vidare med förhandlingar om anskaffningav JAS 39 Gripen E/F.”

Striden i Sverige står mellan en fortsatt utveckling i små steg av Gripen C/D, bland annat med en trimmad version av den nuvarande Volvo­motorn, och en helt ny version, Gripen E/F med ett ombyggt skrov, en ny och starkare motor, ny typ av radar, större bränsletankar och mer vapen.

Enligt Saabs kampanjledare för Gripen i Schweiz, Anders Carp, är det E/F-versionen av Jas 39 Gripen som den schweiziska regeringen nu sagt ja till.

Trots att den schweiziske försvarsministern Ueli Maurer talade väl om det svenska Jasplanet kommer Schweiz­affären att bli en nagelbitare för Saab.

Flera politiska partier och påtryckningsgrupper hotar med att stoppa affären i en folkomröstning och först nästa år vet man om den går igenom.

Flygplansaffären har dragits i långbänk i Schweiz. Först ville regeringen skjuta upp beslutet av kostnadsskäl, men majoriteten i parlamentet tvingade regeringen att göra ett val innan offerterna gick ut, alltså före den 30 november 2011.

Regeringen behövde egentligen inte ta ställning till finansieringen, men valet föll på Jas 39 Gripen eftersom Saab erbjudit lägsta pris.

Läs mer: Detta är Super-Jas

Läs mer: Saab har rutin på motköp i Schweiz

Eddie Pröckl

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt