Sverige bromsar skärpning av utsläpp från fordon

2016-10-26 07:04  
I den franska undersöktes bilarna både i labbmiljö och i trafiken. Foto: Alamy

Den svenska regeringen vill skjuta ett år på införandet av EU:s skärpta utsläppsgränser för fordonsindustrin, erfar Svenska Dagbladet. Enligt regeringen är den svenska positionen ännu inte klar.

De kommande åren kommer EU att stegvis att införa tuffare tester och sänkta utsläppsgränser för fordon. De gäller både utsläppen av koloxid och inte minst kväveoxider (NOX), som Volkswagen fuskade med.

Dagens tester görs ofta i laboratorier eller i miljöer och förhållanden som inte har särskilt mycket att göra med verkligheten.

För att ge bilindustrin mer tid till omställning föreslår EU-kommissionens i ett läckt utkast att bilarna ska få släppa ut 50 procent mer partiklar jämfört med dagens värden när de nya reglerna börjar införas nästa år. Anledningen är att få bilmodeller skulle klara de nya reglerna.

Läs mer:

Läs mer: Tuffare avgastester slår mot små dieselbilar

De nya utsläppsgränserna ska enligt förslaget börja gälla 2018, men Sverige och Spanien vill skjuta på införandet till 2019, enligt SvD. Enligt miljöminister Karolina Skogs (MP) pressekreterare är det dock fler länder som bromsar.

”Tidpunkten för införandet är en kontroversiell fråga. Många länder vill senarelägga det. Kommissionen förslag är september 2018. Sverige kan acceptera 2019 under förutsättning att avvikelsen blir låg”, skriver hon till SvD.

Mer om: Utsläppsgräns

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt