Svenskt batteriföretag får miljardavtal med Daimler

2016-09-13 11:10  
Svenskägda företaget har fått en miljardorder på batterier till lastbilstillverkaren Daimler. Foto: Alamy

Batteritillverkaren Northstar, ägt av det svenska riskkapitalbolaget Altor, har slutit ett sjuårigt avtal med lastbilstillverkaren Daimler som uppskattas vara värt motsvarande 4,2 miljarder kronor.

Northstar har hittills främst levererat batterier till mobiloperatörernas basstationer för back-up i händelse av strömavbrott. På senare tid har bolagets batterier också testats i bussar i amerikansk kollektivtrafik.

– Det var därför Daimler var villiga att börja prata med oss och under 2,5 år har batterierna genomgått rigorösa tester. De visade att våra produkter håller mycket bättre än konkurrenternas, säger Hans Lidén, vd på Northstar Group till TT.

– Våra produkter har en högre prislapp än konkurrenternas, men om man ser på kostnaden för hela livslängden blir den mycket lägre för lastbilsägarna, tillägger han.

När chaufförerna i tunga lastbilar stannar för vilopauser behövs ström för att för att driva allt från kylskåp, till luftkonditionering och mikrovågsugnar. Enligt Hans Lidén klarar ett traditionellt batteri att hålla igång allt en timme, medan Northstars batterier klarar en hel natt. Det betyder att chaufförerna inte behöver ha motorn igång på tomgång om det saknas extern ström på uppställningsplatserna. Batterierna laddar också snabbare och har längre livslängd än traditionella blybatterier.

– Det ger en fantastisk miljövinst, konstaterar Hans Lidén.

Affären med Daimler, som är världens största lastbilstillverkare, är främst inriktad på den amerikanska marknaden. På andra plats på listan över de största tillverkarna finns Volvo med märken som Mack och Renault och ytterligare lite längre ner Volkswagen med MAN och Scania.

– Primärt har vi jobbat med Daimler för att få fart på det hela. När du är godkänd leverantör till en av världens största lastbilstillverkare är det mycket enklare att knacka på dörren hos de andra, säger Hans Lidén.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Daimler Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt