Svenskar: Elbilar kommer att bli vanligare

2017-12-14 12:58  
Tre av fyra svenskar tror att elbilar kommer att användas mer om 20 år. Foto: IBL

Tre av fyra svenskar tror att elbilar kommer att användas mer om 20 år. En av tio tror samma sak om bensindrivna bilar, visar en enkätundersökning.

Konsultbolaget Projektengagemang, verksamt inom industri och samhällsbyggnad, lät i våras Kantar Sifo genomföra en webbenkät där drygt 2 500 svenskar svarade på frågor om vad de trodde om framtiden. Den del av enkäten som handlade om fordonsparken har först nu presenterats.

73 procent tror att elbilar kommer att användas mer om 20 år. 50 procent tror att elcyklar kommer att användas mer och 37 procent tror samma sak om förarlösa bilar.

Män tror i betydligt högre grad på förarlösa bilar än vad kvinnor gör, 45 jämfört med 29 procent.

Läs mer:

Läs mer: Den stora elbilskampen har börjat

Endast 9 procent tror att bensindrivna bilar kommer användas mer. Dieselbilar ingick inte i undersökningen.

På frågan hur man i dag tar sig fram i sin stad svarar 39 procent bil, 24 procent till fots, 14 procent cykel, 14 procent med tunnelbana/tåg/spårvagn och 8 procent med buss.

Män väljer i högre grad bil än kvinnor (45 jmf. med 33 procent) och kvinnor promenerar i högre grad än män (29 jmf. med19 procent).

Undersökningen har även brutits ner länsvis men är endast statistiskt säkerställd och representativ på riksplanet.

Johan Kristensson

Mer om: Elbilar Sverige

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt