Svenska tåg kör full hastighet på utdömd räls

2015-08-03 07:04  
Internrevisionschefen på Trafikverket tror inte att bristerna i underhållet av svenska järnvägar beror på sammanslagningen av Vägverket och Banverket 2010 utan mer på bland annat bristande resurser. Foto: TT

Minst 120 mil undermålig tågräls i landet är på väg att spricka sönder, rapporterar SVT. Experter anser att hastigheten omedelbart ska sänkas.

”Oron baseras på ett ökat antal anmärkningar, speciellt lodräta längsgående sprickor. Det kan leda till att rälshuvudet trillar av med urspårning som följd”, skriver Trafikverkets experter i dokument som SVT tagit del av.

Redan på 90-talet ansågs rälstypen vara så undermålig att den behövde bytas ut, men pengar har saknats. Endast akuta byten av mindre bitar görs.

I det interna dokumentet varnar expertgruppen för katastrofala konsekvenser av sprickorna i rälsen och föreslår enligt SVT att hastigheten på spåren omedelbart sänks. Den värst drabbade sträckan ska vara den hårt trafikerade södra stambanan mellan Mjölby och Hässleholm. Där kör X2000 i 200 kilometer i timman på utdömd räls.

– Södra stambanan är ju pulsådern för svensk järnväg och på den får det inte finnas några som helst brister. Här måste det beslutas vad som behöver göras när det gäller den spruckna rälsen, säger Björn Westerberg, vd för Tågoperatörerna.

Läs mer: Infrastrukturministern: Trafikverket vet inte hur tågspåren mår

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt