Svenska tåg bättre på att hålla tiden

2020-02-12 11:29  
Tågen blir mer punktliga. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Persontågen blir bättre på att komma i tid, enligt Trafikverket. Under januari ankom 85 708 av 90 867 tåg till sin slutstation i tid, vilket ger en punktlighet på 94,3 procent. Det är nära målet på 95 procent.

Kortdistanstågen hamnade under januari på en punktlighet på 96,2 procent, något bättre än toppnoteringen i december 2019. Även medel- och långdistanstågen blev bättre på att komma i tid.

För medeldistanstågen var punktligheten 93 procent, upp med 2,1 procentenheter, och för långdistanstågen 88,9 procent, upp med 4,5 procentenheter.

”Planerar med större marginaler”

De förbättrade siffrorna beror på flera saker, menar Trafikverket.

”Vi har ett konstruktivt branschsamarbete som fokuserar på resultat, och dessutom genomförde vi flera insatser runt storstadsområden och på viktiga stråk förra året. Vi planerar också trafik och banarbeten med lite större marginaler tack vare nya konstruktionsregler”, säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafik, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Fler tåg i Sverige i tid – men långt kvar till målet

Gynnsamt väder bidrog

Även det för tåget gynnsamma vädret har bidragit till de förbättrade siffrorna.

Enligt Trafikverket är ett tåg i tid om det kommit fram inom fem minuter efter ankomsttiden. Inställda tåg räknas som försenade tåg.

Mer om: Tåg Trafikverket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt