Svenska snabbtåg sämst på punktlighet

2016-08-24 13:23  
Foto: Alamy

Svenska snabbtåg hamnar långt ned i internationell statistik över punktligheten. Bara 66 procent av snabbtågen kom i tid på sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö under perioden 2008–2015, skriver Svenska Dagbladet.

Som Ny Teknik redan berättat ligger Sverige illa till när tågens punktlighet jämförs med 66 procent av tågen i tid.

Motsvarande punktlighet i Japan var 99 procent. I Spanien och Frankrike höll 98 respektive 92 procent av snabbtågen tiden.

– Vi har den sämsta punktligheten i Europa. Men det kan man inte skylla SJ för. Fel i anläggningen (spår, ledningar med mera) står för omkring 60 procent av förseningarna och det beror på att vi haft ett bristande underhåll i årtionden, säger Peter Uneklint på Trafikverket till tidningen.

Ett annat bidragande problem är att svenska snabbtåg körs på samma spår som lokal- och godståg, vilket gör att små förseningar snabbt blir stora om ett snabbtåg hamnar bakom ett långsamt tåg.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om fordon!

Mer om: snabbtåg SJ

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt