Svenska minidrönare visar upp formationsflyg

2016-02-25 10:31  

Se publiken häpna över de lysande självstyrande drönarnas formationsflygning. De små helikoptararna kommer från Malmöbolaget Bitcraze.

Demonstrationen gjordes nyligen vid ett så kallat "TED-talk" där robotprofessorn Raffaello D´Andrea från ETH Zürich visade upp hur drönare kan användas i framtiden. (Se filmen ovan, efter ungefär åtta minuter syns drönarsvärmen).

I en spektakulär demonstration (åtta minuter in i filmen) låter han en svärm med ett trettiotal lysande drönare flyga tillsammans i en självflygande svärm över publiken. I sin forskning använder Raffaello D´Andrea den svenska drönarplattformen Crazyflie.

– En bekräftelse på att vår teknik är världsledande, säger Marcus Eliasson, en av företagets grundare.

Ny Teknik har tidigare berättat om helikoptern med fyra rotorer och som bara ­väger bara 27 gram och får lätt plats i handen. I upp till sju minuter kan den flyga omkring i luften, styrd från mobilen, datorn eller joystick.

Bitcraze kallar det en öppen utvecklingsplattform och alla ritningar och all källkod ligger öppet på företagets hemsida.

Kunderna, som både är privatpersoner och universitetsforskare, kan experimentera, bygga om, bygga på och programmera den som de vill. Chalmers använder den till exempel i en kurs i inbyggda system och signalbehandling.

Redan för ett år sedan passerade antalet sålda quadkoptrar 10 000. Till farkosten finns också en rad tillbehör som en ring med led-belysning och en platta för induktiv laddning.

– Nu jobbar vi med att utveckla ett eget system för inomhuspositionering. Det finns ett väldigt sug efter det, säger Marcus Eliasson.

Drönare från Bitcraze finns även med i Ericsson monter på den pågående mobilmässan i Barcelona. Där används det i en demo av hur drönare kan övervaka vindkraftverk.

 

Crazyflie 2.0

Vikt: 27 gram.

Storlek: 92 x 92 x 29 millimeter.

Radioräckvidd: Upp till 1 km.

Flygtid: 7 minuter.

Laddningstid: 40 minuter.

Maxlast: 15 gram.

Pris: Cirka 2 000 kronor.

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt