Svenska mätningar konstaterar aska

2010-05-26 14:25  

Luftmätningen av aska i svenskt luftrum visar att koncentrationen var den förväntade. Nya mätningar planeras om vulkanen vaknar till liv på nytt.

Mätningarna genomfördes förra måndagen då det fanns ett område med begränsade mängder aska, en så kallad zon 2, i västra Sverige.

Luftprover samlades in med hjälp av ett specialutrustat J32 Lansen-flygplan från F7 i Såtenäs. Nu har partiklarna från luftfiltret i mätkapslarna analyserats av Försvarets forskningsinstitut, FOI i Umeå.

Koncentrationerna uppmättes som högst till mellan 100 och 200 mikrogram per kubikmeter längs flera av mätsträckorna, det vill säga värden som kan förväntas i utkanten av den så kallade zon 2 där flygningen ägde rum.

Enligt SMHI ligger koncentrationen av vulkanaska i zon 2 mellan 200 och 2000 mikrogram per kubikmeter luft.

För mätningen användes en metod som egentligen är avsedd för mätningar av radioaktivitet. Det finns därför flera osäkerhetsfaktorer.

- Kapseln kan ha kontaminerat provet och det finns en osäkerhet kring luftflödet genom kapseln, förklarar Lennart Thaning, forskare vid FOI i Umeå.

En referensflygning i ren luft är därför planerad, och om vulkanen vaknar till liv igen planeras dessutom flera mätflygningar.

- Det är en lovande metod som vi vill fortsätta att utveckla, säger Lennart Thaning.

För att avgöra om det verkligen rör sig om aska har provet analyserats kemiskt för att se att

- Partiklarna har den förväntade sammansättningen av främst kisel och järn så vi är ganska övertygade om att det är aska även om ni inte kan vara till 100 procent säkra, säger Lennart Thaning.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt